Saturday, January 21, 2012

Diving bersama life jacket di Pulau Redang!!!

Salam buat semua,

Diving bersama life jacket di Pulau Redang...heheh..tajuk entri betoi ke x ni..boleh ke diving dengan life jacket??macam mana leh tenggelam kalau dh pakai life jacket??bukan sepatutnya kalau dah pakai life jacket kita akan ada kat permukaan air jer ke??heheh..tak pun adakah ini gambar tampal??heheh..jawapan dia boleh!!! kita boleh tenggelam walaupun pakai life jacket. Gambar-gambar yang diambil di bawah ni memang gambar real, underwater photographer yang shoot semua gambar2 ni. Gambar diving bersama coral dan ikan ini salah satu gambar favourite yang aku paling suka. Gambar-gambar ini diambil pada tahun 2007 masa company trip dekat Pulau Redang dan gambar tu diambil di Redang Marine Park.

Dekat Redang Marine Park pada masa tu, ada menyediakan freelance underwater photographer yang boleh shoot gambar2 kita diving bersama coral dan ikan2 yang cantik. Tapi last aku pergi tahun lepas 2011, tak jumpa pulak depa2 ni..mungkin tak mendapat sambutan kot..yer la sapa yang nak diving walhal berenang pun tak tau..heheh..tapi x jugak bergantung kepada self confident level seseorang tu jugak..walaupun x pandai berenang tapi kalau self confident level berada pada tahap yang maximum...InsyaAllah boleh jer buat..

Macam mana leh tenggelam??
Mesti orang tertanya-tanya macam mana pakai life jacket tapi boleh diving sedalam itu, heheh..jawapan dia camni, underwater photographer tu ader 2 orang, seorang akan tunggu dia bawah untuk shoot gambar2 dan seorang lagi yang memainkan peranan penting untuk menenggelamkan mereka2 yang memakai life jacket ni. Memang peranan penting la yang lagi sorang ni sebab susah jugak kot tugas dia nk bagi tenggelam orang. Untuk ambil gambaq ni aku dan kwn2 di nasihatkan untuk tak memakai goggle sebab kalau pakai benda alah tu, dia akan menutup muka, so photographer tu cakap tak cantik dan x nmpak la muka2 kami..
heheh..tapi kepada yg pakai contact lens tu kena la pakai goggle tu jugak...

Ni la gambar2 di Marine Park, Pulau Redang,heheh..memang mcm2 aksi..heheh..tapi sangat2 best sebab cantik Pulau ni..

Ni aksi macam nak jadi polis traffic pun ader..heheh

Akak ni pakai contact lens, so kena la pakai goggle untuk diving, tapi aku suka aksi ni sebab posing dia diving yang menjunam..terbaek la K.Ida..heheh

Posing aku simple jer, peace memang tak lepas punyer..gambar macam cool giler jer tapi hakikatnyer tengah menahan nafas dan mata sangat2 pedih waktu ni..memang bengkak jugak la mata lepas 4 kali posing..heheh..tapi memang berbaloi la bila tgk balik pic ni..

Kawan aku yang sorang ni memang terbaek la, siap bleh bukak mulut senyum tunjuk gigi..heheh..padahai dah confirm2 ayaq masuk dalam mulut..tp dia tetap maintain jer..heheh..Terbaek la Syahmi!!

Abang ni punyer gambar pun aku suka sebab banyak ikan yang dok enterframe masuk posing skali ngan dia..heheh

Aku suka akak ini, Akak ni salah seorang yang tak tau berenang, 1st time buat aktiviti snorkeling ni, tapi dia punyer semangat memang terbaek..Untuk dive ke dalam ayaq ini memang nervous jugak nak buat, dia cakap kat aku, akak teringin nak buat, tapi takut sebab nak kena tanggal goggle kata dia..heheh..tapi selepas nasihat dan dorongan kawan2, hasilnya adalah seperti gambar kat atas ni..memang terbaek la Kak Maz..

Kepada sesiapa yang akan pergi ke Pulau Redang ni, hayati la keindahan yang ada di sana, inilah salah satu tempat yang menenangkan jiwa..ok apapun selamat bercuti dan hargailah keindahan alam kita.. !!! daaaa..roger and out..

2 comments:

nonie_afnie said...

Macam pernah dengar je cerita yang dalam entry ni..hehehe..pernah pergi ke?hehehe..belum lagi sampai kat sini..

atun's said...

Nonie,

Heheh..macam penah dengaq yek..heheh..no comment..nonie klu belum penah pi Pulau Redang ni..satu hari nanti nonie kena pi jugak sebab kat sini best..tenang jer..leh release segala-gala nyer..heheh