Tuesday, January 10, 2012

26 soalan..yg agak susah nk jawab..heheh

Assalamualaikum dan salam sejahtera!!!

Bismillahirrahmanirrahim…Apapun aku senyum dulu..heheh..selepas menjadi pembaca bertuah bagi blog backpackerbusuk.blogspot.com, so aku rasa boleh jugak la aku try untuk jawab semua 26 soalan yg agak susah nk jawab...heheh...ni pun sebab owner backpackerbusuk “Fatt” ckp “awk tak mo cuba ke”…heheh..so bila org dah tanya..boleh la aku try jawab soalan2 yg mana berkenaan..walaupun aku ni bukan nyerr traveler macam mereka2 yang pro tuu..

Part I

1. Perkenalkan diri anda secara ringkas

Nama penuh Halimatun Saadiah Binti Abdullah (ni memang nama betul, x kelentong punyer..heheh), orang panggil Atun, kalau baru berkenalan ngn aku..aku ni kategori pemalu la kot..tapi kalau dah lama..rasanyer bukan itu identity aku yg sebenaqnyer..aku ni orang Kedah..dan d sebabkan aku ni org kedah..tu yang kadang2 klu menaip yang mana ada huruf R akan jadi Q..cth Alor Setar = Aloq Staq..heheh..ok setel soalan no.1 ni..next

2. Sejak bila anda terjebak dalam dunia travel?

Aku mula terjebak dalam dunia travel ni pada umuq 19 atau 20 tahun mcm tu dan destinasi pertama ialah Kelantan..heheh..kalau orang lain maybe ke luaq Negara tapi aku ke Kelantan jer. Nak tau kenapa Kelantan..nanti sambung baca kat soalan no.11 yang panjang lebor tu..

3. Yang mana satukah menggambarkan diri anda; traveller atau tourist?

Kalu nk menjawab soalan ni aku rasa aku adalah kedua2 nyer..aku pun x tau nk describe mcm mana mksud traveler n tourist ni..klu aku travel ke sesuatu tempat so aku ni di anggap sebagai tourist la kot..heheh..ntah la..huiihh bukan senang jugak nk menjawab soalan ni..baru no.3 ada lagi 23 soalan tuu..ok..ok..next

4. Konsep berjalan jenis apakah yang selalu diamalkan? ie. backpacking, memandai sendiri, tour agency

Konsep berjalan aku adalah 3 di atas- backpacking pun yer, memandai sendiri pun yer..tour agency dh cnfirm2 kadang2 tu memang yerr..

5. Siapakah travel partner anda?

Travel partner aku memang tak dak yang spesifik, ikut jer sapa2 yang nak ikut..aku tak kisah, tapi aku akan kisah kalau orang yang ikut aku berjalan ni terlalu banyak karenah, semua nyer nak yg senang jer..kalau sikit2 punyer karenah aku layan jugak..heheh

Part II

6. Bilakah kali pertama anda bercuti ke luar negara?

Soalan ni rasa nyer jawapan dia “tidak berkenaan”..bukan apa..aku sekali pun belum pernah ke luar Negara..

7. Senaraikan nama tempat/bandar/negara yang telah dilawati setakat ini

Hehehe..Malaysia tanah tumpah darahku..ini jer la negara yg telah dilawati..impian aku untuk ke semua negeri dalam Malaysia ni Alhamdulillah dh complete pada tahun 2011.

8. Pernahkah anda melawat sesebuah tempat/negara yang sama lebih daripada sekali? Jika YA sila nyatakan nama tempat tersebut

Kalau ikutkan pada tempat dalam Malaysia yang aku dok berulang kali pi

  • Pulau Perhentian – 3 kali
  • Pulau Redang – 3 kali
  • Pulau Lang Tengah – 2 kali
  • Sabah – 4 kali

9. Letak gambar salah satu tempat yang ingin anda ulangi dan nyatakan kenapa

Dah semestinyer SABAH, Tip of Borneo, Tanjung Simpang Mengayau. Tempat yang memperlihatkan kebesaran Allah iaitu pertembungan antara dua laut iaitu Laut China Selatan dan laut Sulu, dan aku nak tengok orkestra semasa sunset. Dulu masa pi sana x sempat nk tengok.

10. Nyatakan 3 tempat/bandar/negara yang ingin anda kunjungi di masa hadapan

Mekah adalah tempat wajib yang memang akan tersenarai..so tak di kira la yerr sebagai 3 tempat tu..

ok 1st Kemboja – kalau ada program yg aku leh join untuk aku bersama orang2 disana, InsyaAllah aku nk jd volunteer untuk ke sana, sebab kenapa aku nak ke Kemboja ni, sebabnyer dengan melihat mereka yg serba kekurangan, so dari situ akan menjadikan aku seorang yg sentiasa bersyukur dengan apa yg aku ada, disamping dapat melihat kegembiraan orang di sana.

2nd n 3rd – belum di tentukan lagi..hehehe

11. Ceritakan pengalaman kelakar/manis yang pernah dialami semasa bercuti

Rentetan dari soalan no.2, aku mula terjebak suka jalan2 ni bila ada kenangan manis dan kelakar la bagi aku di Kelantan. Heeheh..konon nyer ke sana utk cuti2 malaysia. Terlupa yang aku di negeri Kelantan dan aku x beli tiket pergi dan balik. Citer dia camni..

Punyer la seronok, jalan, jalan dan berjalan...tiba la masa aku balik di hari terakhir bersama member aku sorang ni. Masa untuk beli tiket balik ke Kedah. Tetiba situasi telah membuatkan aku gelabah bila semua bas xpress kat situ tiketnyer smua dh sold out...Fuhhhh..tarik nafas panjang gak la aku masa tu. Aku terlupa yang aku ada dekat Kelantan,bukan nyer KL, dekat Kelantan masa tu memang susah la nak dapat tiket on the spot..kena beli awai2. Kebetulan masa tu dah nak gelap dah..dekat nk maghrib, memang aku ngan member aku ni dok lepak depan kaunter tiket tu jer..pastu ada mamat Kelantan sorang..memang baik hati, dia Tanya “ awok nok gi mano”. Aku pun xplain, pastu yg baguih nyerr..dia soh aku tggu, dia p tengok tiket ketapi ada ke x..pastu kami pun menunggu dengan penuh harapan..skali dia datng balik..aku dh shok dh masa tu..skali dia ckp..tiket smua dh abih.Adohai..nk tidoq hotel mmg x mampu masa tu..mana nk ada duit kan..

Pastu, aku decide ngn member, beli tiket siap2 utk esok pastu pikiaq lain lak nk tidoq mana..heheh..setel beli tiket..tu pun nasib jer dapat utk perjalanan keesokan pagi..yg lain sold out..heheh..nasib baik gak la…then aku n mber aku tu decide untk bermalam dekat wakaf2/pondok rehat dkt pekan KB tu..huihh merempat la kejap kt tengah2 pekan KB tu..pastu..hari pun dh semakin malam, dekat pukui 10.00 mcm tu, ada sorang makcik ni tanya kami nak gi mana..hehe..aku pun ckp nk tido sini jer..nk naik bas esok..dah pulak makcik ni cakap situ bahaya banyak kes ragut apa bagai…so kami pun pikiaq cara yg paling selamat p cari polis..dok kt ngn polis la selamat skit. On da way ke pondok polis yg berhampiran, jmpa la dengan sorang mamat ni tnya dr mana nk ke mana..aku pun cerita..then abih cerita dia ckp dia nk tolong..heheh..dlm hati betoi ke mamat ni..dia ckp soh ikut dia..huiihh bedebaq gak la kan..tetiba jer..tp yg best nyer dia mntak beg aku n kawan aku untuk letak kat motor dia..kata dia kesian sebab berat nk kena usung p tempat yg dia nk bawak tu…suspen gak masa tu..tp aku ni slalu ikut gerak hati..tp masa tu gerak hati aku ckp..mamat ni boleh d percayai..so kami pun bagi la beg masing2 kat mamat ni..huiihhh nasib mamat tu bwk mtor slow ja…so memang boleh d percayai la mamat ni…huiiihhh lega gak la sbb bukan tujuan dia nk tipu atau melarikan beg2 kami tu.. so, mmg kena menapak la tengah2 mlm masa tu..

Memang patut la dia nk bwk beg aku n mber aku tu..mmg jauh gak la nk kena jalan..heheh..pastu dh hampir smpai, heheh..rupa2 nyer dia bawak kami p “surau” dalam perkarangan balai polis..mamat tu cakap, surau ni jer yg boleh duduk sebab kebanyakan masjid n surau2 tengah2 pekan tu dikunci..masa tu dlm hati Ya Allah masih lagi wujud lelaki sebaik mamat tu..moga apa yg dia tlg aku n kwn aku tu diberikan pahala..AMIN..pastu aku pun tgk mamat ni lepas dia tggalkan kami,..dia masuk dlm perkarangan balai polis tu jugak..rupa2 nyer..mamat ni polis daaa..heheh..abg polis rupanyer...

aku set jam bangun pukui 5.30 pagi untuk bsiap2 sblum org surau datang..tapi rupanyer jam tu sekadar set saja la..kami x bangun seperti yg telah d tetapkan..hahah..tetiba pagi tu terdengar perkataan “ado MUSAFIR dale”-translate- kat dalam ada musafir..heheh..terjaga aku n member aku tu..gelabah sebab org surau dh datang..heheh..masa tu kami bersiap sepantas kilat la..dah setel solat baru la rancang nak jalan...dan yg best nyer..x sangka la bertembung dengan orang2 surau jugak..ingtkan x mau la bertembung..ada sorang tu ckp MUSAFIR?heheh..aku pun jawab yer musafir...depa punyer xpectation mcm aku n kwn aku ni mmg sgt adventure dan berani la…mengembara, berjalan n bawa beg besaq bagai..heheh..tp hakikatnyer..hahah…hampeh..so bermula dari pengalaman di Kelantan ni la yg membuatkan aku suka dengan dunia travel ni..heheh…huiiihh memang pnjang labor laa jwpan...

12. Ceritakan juga pengalaman memalukan/buruk yang pernah dialami semasa bercuti

Ok la pengalaman buruk la bagi aku, tapi x la buruk sgt..buruk dan manis gak la..dari Kedah nak ke KL, heheh..kena tinggal bas..mesti orang cakap alahai kena tinggai bas je pun..tu pun nak citer..org lain tertinggal flight relax jer..heheh..tapi tak kisah la aku nk citer jugak..masa ni bukan tertinggal bas sebelum naik, ni pengalaman kena tinggai tengah2 jalan kot..heheh..bas yang aku naik tu AB express..bas double decker, tmpat duduk aku di belakang sekali sebelah kanan..hehehe..punyer la hujung aku dapat seat..sebenaqnyer bas ni air-cond dia rosak, so mmg bepeluh gak la dok dlm bas tu..nmpak je mcm mewah naik bas tu..skali hampeh,so d sebabkan air-cond rosak bas berenti d hentian sg.dua, pulau pinang..punyer la lama depa dok repair air-cond tu, hampir sejam gak la..so aku mengambil keputusan utk solat la siap2 kat hentian tu..memandangkan bas still dok repair lagi..ok setel jer solat aku pun kluaq..then cari bas aku, mulala berkata2 dlm hati “bas tu parking kat mana tadi yekk”.. “tapi rasa2 nyer kat betoi2 depan surau tu jer td”..heheh..tapi aku senyum lagi sebab nak menafikan yg aku kena tinggai bas tu..then akhirnyer aku terpaksa akur yg aku kena tggai kow..kow..dengan bas tu. Yang paling best nyer..beg aku dalam bas tu, bukan stakat beg, makanan mak aku bagi utk bwk p kl pun ada..huiihh terbakaq gak la....aku cakp dlm hati aku mesti dpt balik beg aku tu..tp purse, fon n smua brg2 pnting sntiasa bsama aku..so xkisah la sangat

Pengawal traffic yg tak bertauliah, keja part time aku waktu kena tinggal ngn bas tu,heheh… hentian sg.dua ni dekat jer ngn tol sg.dua so byk keta dok lalu lalang keluar dari tol tu..so aku dengan selamba n buat muka tak malu la kan tahan keta2 yg lalu kat situ untuk mintak tolong hntar aku kat depan sikit mana tau sempat ligan (kejar) bas tu..tapi malang betoi..x dak satu pun yg berenti..mgkin rakyat Malaysia dh d asuh utk mengambil langkah berjaga2 dengan segala penipuan..so mgkin gak muka aku masa tu mcm perompak kot..heheh..tu yg tak berenti tu..

Tapi x per..usaha seterusnyer aku jd mcm pemintak sedekah pulak,..heheh..aku mengmbil insiatif yg mana keta berenti kt hentian tu..trus aku pi mintak tolong depa..tapi byk jwpan yg aku terima, ada yg dh nk kluar susur, ada yg ckp dh tak muat, ada yg ckp x boleh, ada yg cakap nk p tempat lain..dan sememamngnyer masa tu.. mmg x der yg nk menolong…tapi yg best nyer aku tak tau la, instinct ker x-factor ker..ntah..dlm hati aku ckp..mesti dapat balik beg aku tu..

Dan dengan tiba2, polis pun muncul.. Ya Allah masa tu aku rasa Allah memberi pertolongan pada aku, heheh..selalunyer polis tahan orang, kali ni terbalik pulak aku yang tahan polis soh berenti..heheh..aku terangkn semua nyer..n jawapan polis tu..depa ckp depa ronda kawasan sini jer x leh keluaq dr kawasan rondaan depa tu..tapi mungkin d sebabkn kesian dan jugak aku dok merayu-rayu kat depa mntak hntar ke kawasan last yg depa leh smpai..then drop aku kt mana2 pun x pa..so depa pun setuju la utk bwk aku..Alhamdulillah

Pastu nk d jadikan cerita, ada satu bas warna merah dlm 1km jer kot dr tmpat aku kena tggai tersadai tepi jalan n polis tu tanya plat no bas n color bas yg aku naik, then aku pun jwb..pastu polis tu ckp awk nmpak x depan tu..aku jwb la..x nmpak sy rabun..heheh..pastu dia pun baca plat no. bas tu..heheh..aku pun suka la..haaaa..tu la bas sy..rupa2 nyerr bas tu rosak skali lagi kat tengah jalan..heheh..tu la sapa soh tggai aku,heheh.. terima kasih la utk org yg dok sebelah aku tu sbb x tolong ckp yg org sebelah dia belum naik..ada jugak insan yg mcm ni..huiihh pnjg lebor jgk jwpan untuk soalan no.12 ni..heheh..ni la pengalaman yg sangat beharga bg aku...dan dari sini la yang membuatkan aku suka baca pengalaman2 org yg slalu travel..mmg best!!!

13. Adakah anda suka mencuba masakan tempatan bila berkunjung ke sesebuah negara?

Ya, aku suka!!!tp tgk jugak..kadang2 tengok jugak ingredient dia..klu mcm was-was..aku x try la..heheh

14. Letak gambar makanan tersebut dan ceritakan tentang keistimewaanya

Tidak berkenaan sebab x dak gmbaq yg menarik..nk kena godek hard disk lama..so harap maaf yerrr..heheh

Part III

15. Yang mana satu menggambarkan diri anda; backpack atau beg troli?

Backpack kot sebab senang nk bwk jalan2..sbb klu lalu kt tangga..x yah nk angkat2 mcm beg troli tu..heheh

16. Letak gambar bag(s) tersebut dan ceritakan sedikit sejarah dan berapa banyak tempat/negara yang ia telah ikut anda berjalan

Ini la beg2 yang aku bwk berjalan, beg yg kat tengah warna hitam tu adalah beg yg paling senior, beg pertama yg mencetuskan sejarah pi Kelantan tu, beg ni jgk selalu ikut aku p pulau2 n sabah. Beg yg second senior plak yg warna merah hitam tu, beg ni slalu aku bwk p pulau n sabah jugak dan beg paling junior ni byk ikut aku masa pi jalan dekat2 jer..itu je la sejarahnyer.

17. Senaraikan 3 barang yang wajib dibawa setiap kali bercuti

1st – Inhaler ku..sbb aku ada asthma..so nyawa mesti kena ada dlm pocket..klu x der mmg x complete..klu p holiday n jalan2, mesti bwk dua atau tiga spare..takut hilang n takut habis

2nd – Ubat asthma aku n yg lain2 jugak..tp yg paling pnting ubat asthma aku la kot sbb klu pakai inhaler x jalan jgk, so aku kena amik ubat..heheh..aku ni suka bnda2 yg adventure sebenaqnyer tp d sebabkan asthma ni..kdg2 agak terbatas gak aktiviti yg boleh aku buat.Tapi aku belasah jugak..

3rd – mesti la kamera kan..heheh

18. Senaraikan 3 barang yang kalau tertinggal pun takpe

Toiletries kalau tggal pun x per sbb hotel ade, slipper n satu lagi gula2/coklat/keropok (kudap-kudap)heheh

19. Apakah perkara yang sering dilakukan setiap kali bercuti (contoh : update blog, tulis poskad, amik gambar)

Setakat ni ambik gmbaq jer yang sering aku buat kalau jln2..heheh..tapi tulis poskad tu menarik untuk dilakukan pada masa akan datang..heheh

20. Mana satu yang tepat untuk menggambarkan diri anda, seorang yang suka bergambar atau malu-malu kucing?

Heheh..x tau la nak cakap..kadang2 suka bergambar dan kadang2 malu2 kucing jugak kot..

21. Letak gambar anda sedang bercuti dengan posing yang suke hati nak diva ke, bajet bagus ke, tak kisah

22. Anda seorang pengumpul souvenir? Jika YA, apakah jenis souvenir tersebut?

Aku memang penggemar souvenir, aku sangat suka Fridge Magnet dan Key-chain, tp selalu nyer orang la yg bagi..klu fridge magnet dr over the sea pun kebanyakan member2 aku yg bagi..sbb depa tau aku suka..klu nk bli sendiri masih belum berpeluang ke mana-mana lagi..heheh

23. Adakah anda menghadiahkan souvenir yang dibeli kepada ahli keluarga dan kawan-kawan?

Souvenir utk family dan kwn2..sudah semestinya…InsyAllah klu ada budget lebih mesti kwn2 dapat punyer..

24. Selain dari jawapan dalam soalan #22, apa lagi benda yang anda suka kumpul berkaitan dengan sesuatu tempat?

Aku x dak spesifik barang yg aku collect, yg penting barang tu datang dr sesuatu tempat yg aku pernah pergi dan jugak yg belum pernah pergi (klu yg belum pernah p tu slalu nyer member la yg bagi)heheh..thanks utk mereka atas setiap pemberian yg diberi kat aku..

Part IV

25. Seorang traveller harus mempunyai pemerhatian/observation yang baik. Nyatakan hasil pemerhatian yang telah dibuat berdasarkan 3 buah tempat/negara/bandar yang yang pernah dikunjungi (pick random)

Pulau Perhentian/Redang/Lang Tengah – Perbezaan yang sangat ketara tahun demi tahun, iaitu kepupusan hidupan laut seperti coral, spesies2 ikan, kejernihan air itu sendiri yang punca nya datang dari manusia jugak, pemakaian losyen, sun block, bahan2 kimia menyebabkan kepupusan hidupan laut ini, dan x lupa jugak urine (buangan air kecil) dalam laut tu..yang menyebabkan air semakin masin..heheh(yer ker mcm tipu jer)hahah..selain tu, bila dalam air, klu tidak berhati-hati kadang2 kita boleh terpijak coral yang akan menyebabkan coral patah, then untuk tumbuh kembali ianya mengambil masa yang lama, aku rasa lebih kurang 1 inci setahun.

Sabah – Banyak tempat menarik yg menyimpan khazanah alam yang masih belum diterokai. Selain tu, banyak jugak tempat yang setanding dengan tempat2 di luar negara. Pelbagai jenis species hidupan laut di Sabah dan yang paling penting, banyak tempat2 diving di Sabah...heheh

Sarawak – Kaya dengan pelbagai etnik dan bahasa. Yang palimg best..klu orang Sarawak cakap sesama mereka, kita org semenanjung memang x paham kecuali ada yang belajar. Aku suka loghat org Sarawak!!!ada la kena mengena sikit dengan orang Kedah bila perkataan yg dituturkan ada huruf R...cth= Rumah kepada Qhumah, rata-rata = Qhata-qhata, rakit = qhakit...heheh..yer ker mcm tu..heheh

26. Lengkapkan ayat ini. "Saya berangan......." dan ayat tersebut mestilah berkaitan dengan travel

Saya berangan nak travel dengan owner backpackerbusuk...hahaaha..boleh mcm tuu???heheh..

Soalan Bonus:
Letak gambar stamp passport yang paling disukai dan ceritakan kenapa (maximum 3)

Hehehe..soalan ni klu dapat markah bonus memang aku fail la kan..heheh..sebab x dapat dijawab kerana tiada passport..heheh..tp x kisah la…aku bagi jugak stamp passport yg aku ada dan suka stakat ni..heheh

Fuuhhh...setel jawab 26 soalan...klu org lain amik masa sehari jer leh siap, tp aku 26 soaln seminggu gak arrr..ni klu exam betoi2 memang kena repeat paper la jawabnyerr..Thanks untuk owner backpackerbusuk.blogspot.com kerana memberi peluang untuk aku menjawab kesemua 26 soalan ni :) ;)

8 comments:

Fatt said...

wah dah siap..lajunya! tahniah sbb sudi jawab set soalan pjg lebar ni. hehehe

tertarik dgn pglmn tertinggal bas tu...klu jadi kat aku gamaknya blur jgk tapi mujurlah dpt naik balik bas tu. klu tak alamatnya hilang terusla beg baju tu.

tertarik dgn gmbr kat tip of borneo. memula ingtkan kat oversea sbb gmbr yg berbatu tu mmg lebih kurang dgn 1 tmpt di western australia. nti klu ada masa aku try up cerita psl tmpt tu...

gmbr bajet dive yg dlm laut tu nmpk cam gmbr tampal..hehe sori. tapi ni mmg real ke? ko dive skit ke dalam eh? klu real mmg nice shot sebab coral bawah tu lawa...kat pulau mana masa ni?

fyi, aku dah 3x nak pegi redang tapi tak penahnya jadi. mgkin blum tertulis ke sana..tapi akan diusahakan jgk suatu hari nanti

lagi 1 nak tanya ni, gmbr kat sidebar yg tulis "a touch from my heart" tu amik di mana?

TQ!

nonie_afnie said...

Tahniah..dapat jawab 26 soalan dari fatt..gambar yang dive tu..masa kat perhentian kan?ke redang?

atun's said...

Fatt,

Heheh..pengalaman t'tinggal bas tu..heheh..lawak pun yer..

A'ah up la cerita pasai western australia tu..teringin gak aku nk tau info n tgk gmbar2 dari sna..rasanyer melbourne pun ada tempat lebih2 kurang mcm kt tip of borneo ni gak kot..

Gmbar bajet dive yekk..heheh..hahah..ada plak gmbaq tampal yek..heheh..x la..ni mmg gmbaq real, underwater photographer yg amek gmbaq ni..sekeping charge RM5, posing 3 kali so kena la bayaq..RM15..dia bg dlm soft copy jer..ada dua org divers yg dok amek gmbaq..sorang tolong tolak kita masuk dlm ayaq..dan sorang lagi akan tggu kat bawah untuk shoot gmbaq, tempat yang aku amek gmbaq tu mmg agak dlm, so divers tu dh pesan soh amek nafas pnjg2 dan jgn pakai goggle sbb rugi x nmpak muka..heheh..gmbaq ni kat Pulau Redang Marine Park..

Haa..gmbaq yg kt sidebar tu baru betul2 gmbaq tampal..x tertipu lak yekk..heheh..aku kan x penah p oversea mna mai lak gmbaq tu..itu photoshop punyer keja..background tu kat UK..member aku nyer gmbaq..hahah

atun's said...

Nonie_afnie,

Hehehe..apa yg tahniah lak..bukan menang pun..x masuk contest pun,cuma sekadar suka-suka..gmbaq bajet dive tu kt Pulau Redang..heheh..jom pi!!!heheh

nonie_afnie said...

Tahniah sebab jawab dengan gigih even contest punya tarikh dah tutup..semangat menjawab soalan2 tu yang bagus..

AjlaA said...

hi atun,

hihi. best kan simpang mengayau. tak puas rasa. ade okestra eh kt situ. apsal member tak pnah ckp pun. ke diorg pun x tau jugak ek.

mantap sgt neh siap boleh ingat no plat bas. org kalo dh naik bas confirm tdo mati tak ingat ape dah. pengalaman betul tuh kene tggl bas tepi jln. alhamdulillah dpt jmpa kembali

belah2 tganu tak sampai lagi. takat pasar payang n kilang kopok lekor je. harus pergi neh redang, perhentian sume. n pasport taman tamadun islam mcm menarik. tggu ade cuti lah gamaknya.

nice blog atun~

atun's said...

Hi Ajlaa,

Salam perkenalan...heheh..a'ah mmg best tip of borneo tu, ada orkestra kt situ masa sunset..masa aritu pi x smpat nk tunggu smpai sunset..tp masa nk blk tu..dorang dah setup smua peralatan dan prepare utk orkestra tuu..mmg best nmpak..InsyaAllah ada masa akn ke sana lagi..

Hehehe..pengalaman tertinggal bas mmg x leh lupa..heheh..tp lepas peristiwa tu..tiap kali naik bas mesti pesan dkt driver nk p mna2..heheh..

Ajlaa..nti try la pi pulau plak..best jer rasa..rilex jer..pi swimming2 plak k..heehhe..p terjah tganu tuu nanti tau..

blog sy x seberapa pun...cuma sekadar suka2 jer..tp apapun terima kasih ats pujian..heehehe

Green Apple said...

hai u all nak tanya , kalo macam saya , big size nie n tak pandai berenang , kalo pakai life jacket tu confirm terapung tak , takut lah pulak , buatnya tak terapung ,